Pokok paku rawan (Limnocharis flava)
merupakan sejenis tumbuhan yang biasa dijumpai tumbuh meliar daripada kawasan
tanah berpaya atau sawah padi.
Tumbuhan ini juga dikenali dengan nama lain
seperti keladi senduk, keladi merawan, keloyok, lagung (Iban), centongan
(Jawa), sesenduk, kelor (Sabah), selimpat, kemelin (Perak), kelayau, keladi
itik, keladi layar, genjer (Indonesia), kelayar (Negeri Sembilan) dan kelayo.
Pokok paku rawan tergolong pokok boleh
dimakan dibuat sayur, kerabu atau ulam. Namun, sekarang ia seakan tidak
dipedulikan. Pertumbuhannya juga cepat membiak jika tidak dikawal daripada
peringkat awal sehingga menjadi masalah kepada pihak tertentu. Justeru, ia
dianggap rumpai yang menjadi musuh kepada pesawah.
Tumbuhan akuatik ini tumbuh setinggi
sekitar 40 - 50 cm. Ia mempunyai daun yang berbentuk tiga segi dengan batangnya
adalah berongga di tengahnya dan juga ada yang berkabus ("glabrous").
Keseluruhan tumbuhan paku rawan ini adalah
berwarna hijau terang yang mudah dikenali dari jauh di dalam paya. Jambak
bunganya memiliki bentuk tersediri yang akan menghasilkan bunga kuning yang
berkelopak tiga di mana jika dibuat keratan rentas ia berukuran 1.5 cm. Ia
membiak menggunakan biji.
Pucuk muda paku rawan yang sesuai akan
dipetik dengan menggunakan pisau untuk dijadikan sayur atau ulam. Cara untuk
memasakkan biasanya ia direbus atau dicelur dahulu.
Kemudian jika hendak
dimakan sebagai ulaman, ia siap tersedia untuk dimakan. Jika hendak dibuat
ulam, digoreng atau dibuat gulai sayur, maka perlulah dibuat seperti mana menu
sepatutnya.
No comments:
Post a Comment