Saturday, 17 December 2022

POKOK PAKU RAWAN BOLEH DIJADIKAN SAYUR

 
Pokok paku rawan (Limnocharis flava) merupakan sejenis tumbuhan yang biasa dijumpai tumbuh meliar daripada kawasan tanah berpaya atau sawah padi. 

Tumbuhan ini juga dikenali dengan nama lain seperti keladi senduk, keladi merawan, keloyok, lagung (Iban), centongan (Jawa), sesenduk, kelor (Sabah), selimpat, kemelin (Perak), kelayau, keladi itik, keladi layar, genjer (Indonesia), kelayar (Negeri Sembilan) dan kelayo.
 
Pokok paku rawan tergolong pokok boleh dimakan dibuat sayur, kerabu atau ulam. Namun, sekarang ia seakan tidak dipedulikan. Pertumbuhannya juga cepat membiak jika tidak dikawal daripada peringkat awal sehingga menjadi masalah kepada pihak tertentu. Justeru, ia dianggap rumpai yang menjadi musuh kepada pesawah.
 
Tumbuhan akuatik ini tumbuh setinggi sekitar 40 - 50 cm. Ia mempunyai daun yang berbentuk tiga segi dengan batangnya adalah berongga di tengahnya dan juga ada yang berkabus ("glabrous").
 
Keseluruhan tumbuhan paku rawan ini adalah berwarna hijau terang yang mudah dikenali dari jauh di dalam paya. Jambak bunganya memiliki bentuk tersediri yang akan menghasilkan bunga kuning yang berkelopak tiga di mana jika dibuat keratan rentas ia berukuran 1.5 cm. Ia membiak menggunakan biji.
 
Pucuk muda paku rawan yang sesuai akan dipetik dengan menggunakan pisau untuk dijadikan sayur atau ulam. Cara untuk memasakkan biasanya ia direbus atau dicelur dahulu. 

Kemudian jika hendak dimakan sebagai ulaman, ia siap tersedia untuk dimakan. Jika hendak dibuat ulam, digoreng atau dibuat gulai sayur, maka perlulah dibuat seperti mana menu sepatutnya.

No comments:

Post a Comment