Friday, 15 July 2022

GAJUS ADA BANYAK NAMA

 
Pokok gajus ada banyak nama. Gajus juga dikenali ketereh, jambu golok, jambu monyet, bunga kesasar, kajus, janggus dan jambu terung. Perbezaan nama itu berdasarkan panggilan di tempat yang berbeza.

Di Kelantan, gajus lebih dikenali dengan nama ketereh. Bahkan ada terdapat tempat yang dinamakan Ketereh.

Buah gajus semasa muda berwarna hijau bertukar menjadi merah atau kuning mengikut jenisnya apabia telah masak. Jenis berwarna merah dikatakan rasanya lebih sedap.

Keunikan dan kelainan buah gajus berbanding buah-buah lain ialah bijinya berada di luar buah.

Buah atau isi gajus yang boleh dimakan mentah mahupun dibuat sayur. Buah gajus lembut dan banyak mempunyai air. Rasanya kelat manis.

Memandangkan rasanya kelat manis, buah gajus amat sedap jika dimakan dengan pencicih. Tidak kisahlah menggunakan campuran gula, garam dan kicap atau campuran bahan lain mengikut cita rasa masing-masing.

Buahnya boleh dibuat jus dan diminum untuk merawat sakit kerongkong, penyakit kulit, melegakan muntah dan menghalang keguguran rambut.

Selain dibuat jus, buahnya juga boleh direbus untuk mendapatkan air rebusannya.

Buah gajus mampu bertindak sebagai agen antikulat dan antibakteria. Ia juga mampu bertindak sebagai antiinflamatori di dalam mengubati pelbagai kesan penyakit kulit terutamanya kulit terbakar atau pecah. 

Biji gajus yang dibuang kulit luar dan digoreng lebih dikenali sebagai kacang gajus. Kacang gajus popular di negara kita sebagai snek mahupun dicampurkan dalam pembuatan kek dan biskut.

Pucuk gajus yang masih muda boleh dijadikan sebagai ulam dimakan bersama nasi. Ia mendapat permintaan tinggi di kalangan peminat ulam sehingga ada pokok gajus yang ditanam semata-mata untuk mendapatkan pucuk.

No comments:

Post a Comment