Ubi badak popular di kalangan masyarakat
Melayu di Pantai Timur Malaysia terutama di Kelantan. Ubi ini ditanam kerana
permintaan terhadap ubi badak ini tinggi apabila tiba musim tengkujuh, iaitu
antara November hingga Disember.
Nama lain ubi badak ialah ubi besar.
Dinamakan ubi badak mungkin kerana ukuran ubi yang besar. Sebab itu ia turut
dikenali dengan nama ubi besar.
Di sesetengah tempat ianya dikenali dengan
nama ubi kenduduk, ubi kelebang, ubi ular, ubi tiang, ubi teropong, ubi nasi,
ubi lilin, ubi merah, ubi menjangan, ubi sekok atau ubi manis.
Sebenarnya nama yang berbeza-beza itu juga
merujuk kepada jenis berbeza. Ia berbeza pada bentuk ubi, warna isi, rasa dan
tekstur isi.
Terdapat dua jenis ubi badak yang menjadi
pilihan iaitu ubi badak putih dan ubi badak ungu. Ubi badak putih dan ungu
biasanya direbus dan dimakan begitu sahaja kerana isinya agak manis.
Ubi ini juga boleh dibuat pengat dan
beberapa jenis kuih tradisional Kelantan seperti 'koleh'. Ubi badak ungu boleh
dijadikan kerepek.
Pokok ubi badak ialah jenis pokok berbatang
lembut yang hidup melilit pada junjungan atau pokok lain. Ia menghasilkan umbisi
di dalam tanah yang boleh dimakan.
Kulit ubi badak agak tebal. Sebab itu, ubi
badak boleh disimpan lama selepas dituai jika diletakkan di tempat kering.
Kulitnya akan mengering atau menjadi semakin keras jika disimpan lama. Ukuran
juga akan sedikit mengecil kerana kandungan air telah meresap keluar.
Pokok ubi badak boleh dikatakan lasak. Ubi
yang disimpan lama akan menghasilkan mata tunas dan terbentuk sulur. Ia akan
membesar biarpun tanpa air dan tidak diletakkan di atas tanah.
Bayangkan betapa subur ia membesar jika
diletakkan di atas tanah dan dibaja dengan baik. Jika ada benih atau isi ubi
badak, jangan lupa untuk diletakkan di tempat yang sesuai agar ia membesar dan
menghasilkan ubi yang juga besar.
No comments:
Post a Comment