Kerepek ubi kayu ialah makanan ringan yang
diperbuat daripada isi ubi kayu. Kerepek ubi kayu semakin terkenal sebagai
produk daripada ubi kayu selain direbus, dijadikan putu halba, dibuat tapai,
ketupat, tepung boko dan makanan lain. Dengan kata lain, ubi kayu boleh
dijadikan macam-macam produk makanan yang berkhasiat.
Kerepak ubi kayu kini telah dikomersial
seperti kerepak ubi kentang yang telah terkenal di seluruh dunia. Kini kerepak
ubi kayu telah dihasilkan secara skala besar oleh pengusaha yang kemudiannya
menjual atau memasarkan di pasar raya.
Jika dihasilkan secara besar-besaran dan
dipasarkan secara sistematik, kerepek ubi kayu boleh menandingi kerepak ubi
kentang. Pengusaha kerepek ubi kayu perlu berusaha ke arah itu.
Kerepek ubi kayu ada beberapa jenis.
Pertamanya jenis asli yang hanya menggunakan ubi kayu asli dan digoreng tanpa
ditambah bahan lain selain air garam.atau dicampurkan dengan sedikit garam. Manakala
ada perisa pedas dan manis dibuat untuk pilihan peminatnya.
Sebenarnya senang sehaja hendak menghasilkan
kerepek ubi kayu. Bahan-bahan yang diperlukan ialah ubi kayu, sedikit garam dan
minyak masak.
Cara membuat sendiri kerepek ubi kayu.
- Kopek kulit ubi kayu dan bersihkan.
- Sagat ubi nipis-nipis di dalam besen yang berisi air garam.
- Toskan ubi sekejap
- Boleh juga sagat ubi terus kedalam minyak yang panas dan ditabur sedikit garam
- Goreng ubi dalam minyak yang banyak sehingga berwarna kuning keemasan.
- Angkat dan toskan.
- Siap untuk dimakan.
- Simpan di dalam bekas kedap udara untuk tahan lama.
- Kopek kulit ubi kayu dan bersihkan.
- Sagat ubi nipis-nipis di dalam besen yang berisi air garam.
- Toskan ubi sekejap
- Boleh juga sagat ubi terus kedalam minyak yang panas dan ditabur sedikit garam
- Goreng ubi dalam minyak yang banyak sehingga berwarna kuning keemasan.
- Angkat dan toskan.
- Siap untuk dimakan.
- Simpan di dalam bekas kedap udara untuk tahan lama.
No comments:
Post a Comment