Tuesday, 14 July 2020

LAICIKANG, BAHAN-BAHAN MEMBUATNYA

Laici kang  dianggap menu sihat kerana ada bahan-bahan yang diakui baik untuk kesihatan. Sebab itu ada yang menjadikan menu penting dalam menjaga kesihatan. Ada ibu yang menyusu anak menjadikan laici kang sebagai penggalak untuk menghasilkan susu badan.

Bahan asas laici kang juga dapat menyejuk badan, tambah-tambah lagi jika dicampurkan dengan ais.

Biasanya penggemar laici kang akan menikmatinya di restoran atau kedai makan. Sebenarnya tidak susah hendak sediakan laici kang sendiri. Memasak atau menyediakan laicikang semudah memasak menu lain asalkan ada bahan-bahan untuk membuatnya. 

Sebenarnya bahan membuat laici kang tidak semestinya 'lengkap'. Apa yang penting ialah ada beberapa bahan yang biasa terdapat di dalam menu hidangan laici kang. Ia mengikut citarasa atau bahan apa yang ada.

Bahan membuat laici kang boleh dibeli berasingan atau yang telah disediakan secara bercampur.

Kebaikan atau faedah mengamalkan laici kang:
- Mengatasi masalah badan panas.
- Membantu penghadaman.
- Menambah darah.
- Mengatasi masalah insomnia.
- Meningkatkan kesihatan kulit.

Ciri-ciri lain:
-  Bahan pemakanan yang baik untuk kesihatan.
-  100% asli dengan bahan semulajadi
-  Tiada tambahan pengawet atau pewarna buatan.

Antara bahan-bahan:
- Biji lotus.
- Longan kering.
- Kurma merah.
- Anggur kering.
- Gula batu.
- Biji selasih.
- Cendawan salji / kulat putih.
- Kembang semangkuk
- Buah kundur

Cara memasak:
- Bilas semua bahan-bahan atau sekadar menjirus air.
- Masukkan bahan ke dalam periuk.
- Tambah 1.5 hingga 2 liter air.
- Masukkan 2 - 3 daun pandan untuk aroma.
- Tambah gula mengikut tahap kemanisan yang diperlukan.
- Tidak perlu tambah gula jika tidak suka manis.
- Panaskan sehingga mendidih sehingga 30 minit.
- Siap untuk dihidangkan ketika suam-suam atau sejuk.
- Boleh ditambahkan ketulan ais.

Dapatkan bahan tersebut secara dalam talian. Mudah cepat murah. Klik pautan di bawah.

No comments:

Post a Comment