Salah satu tumbuhan yang terdapat di laman rumah
orang kampung ialah belimbing buluh. Belimbing
buluh (Averrhoa bilimbi) atau juga dipanggil sebagai belimbing asam.
Selain bertujuan untuk mendapatkan buahnya, pokok
belimbing buluh ditanam oleh orang dahulu di laman rumah sebagai sebahagian pokok
hiasan. Pokoknya tidak tinggi sangat. Jadi sesuai ditanam di laman rumah.
Buah belimbing buluh adalah berbentuk kecil
dengan bentuk bulat selinder atau seakan bersegi panjang dengan warna hijau
muda ketika muda dan sedikit kekuniingan apabila telah matang.
Buah Belimbing ini jarang dimakan
segar kerana rasanya terlalu masam menyebabkan ia sesuai untuk dijadikan bahan
masakan atau diproses menjadi produk lain.
Antara produk dari buah belimbing
buluh ialah sambal hitam yang terkenal di Pahang. Rasanya yang unik menjadikan ia
pilihan ramai.
Belimbing buluh juga boleh dijadikan
hidangan kudapan apabila direbus sehingga buah menjadi kecut atau seakan-akan kismis.
Rasanya juga menjadi macam kismis. Rasa masam telah hilang melalui proses osmosis.
Memang elok buah belimbing buluh dijadikan
asas kepada produk lain agar buah itu dapat dimanfaatkan sepenuhnya. Kalau hendak
makan segar, tidak ramai yang meminatinya.
Pokok belimbing buluh berbuah sepanjang
tahun. Jadi, tidak sukar untuk mendapatkan buah belimbing buluh.
No comments:
Post a Comment