Bahagian hujung seludang dipotong sehingga mengena mayang di
dalamnya. Seludang yang dipotong perlu diikat rapi untuk mengelak ia berburai.
Mayang yang dipotong itu akan dibiarkan beberapa hari sebelum mengeluarkan atau
menitiskan air nira.
Untuk mengumpul atau menadah nira, tukil diperbuat daripada buluh
digunakan. Namun, sekarang ini tukil banyak dibuat menggunakan botol minuman
bersaiz besar yang ‘mulut’ muat untuk dimasukkan seludang kelapa yang diikat
itu.
Air tuak menitis perlahan. Jumlah titisan terkumpul untuk setiap
hari kira-kira 1 liter. Proses memunggut perlu dilakukan dua kali iaitu pada
waktu pagi dan petang yang mana jumlah setiap tuaian untuk setiap pokok kelapa
adalah kira-kira 500ml.
Setiap kali memunggut nira, tok nyadat (orang yang kerja memunggut
nira) perlu menyadat (memotong) sedikit bahagian hujung mayang kelapa agar
proses pengeluaran nira berteusan. Proses menyadat dilakukan sehingga
keseluruhan mayang dipotong yang mengambil masa kira-kira dua minggu dan nira
tidak menitis lagi.
Laghu
atau potongan kayu pokok cengal perlu dimasukkan ke dalam tukir. Laghu
berfungsi sebagai pengawet semulajadi. Dengan adanya laghu, tuak boleh bertahan
sehingga separuh hari tanpa perlu dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Tuak kelapa menjadi pilihan untuk menghilangkan dahaga dengan rasa
yang amat memikat yang mampu memberi kepuasan kepada penggemarnya.
Tuak yang dibiarkan lebih semalaman akan
bertukar rasa masam. Ia masih boleh diminum dan ada penggemar suka minum tuak
dibiarkan semalaman.
Namun, selepas dua atau tiga hari dibiarkan tanpa
dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Tuak masam memabukkan jika diminum. Sebab itu orang Islam diharamkan meminum tuak masam. Ia disamakan seperti arak yang diharamkan.
Tuak yang telah masam tidak dibuang,
sebaliknya dikumpulkan untuk diproses menjadi manisan atau gula melaka. Jika
dibiarkan dalam tempoh masa lebih lama, tuak akan bertukar menjadi cuka kelapa dan kembali halal untuk digunakan.
Selain nira kelapa, terdapat beberapa jenis nira lain yang keadaan sama dengan nira kelapa iaitu nira nipah, nira kabung dan nira kurma.
No comments:
Post a Comment