Pokok dan buah binjai menjadi perhatian pada masa dahulu.
Sebab itu ada banyak nama tempat mengambil nama pokok tersebut. Ia menjadi identiti
kepada sesuatu tempat.
Binjai rasa masam, namun kini ada varieti manis. Binjai
boleh dianggap buah tidak bermusim, namum pada waktu tertentu buahnya lebih banyak
yang boleh dianggap musim buah binjai.
Buah
binjai boleh dimakan segar, tetapi biasanya dengan dicicah cuka dicampur cula dan
belacan. Selain dimakan mentah segar, buah binjai dibuat sambal.
Buah
Binjai yang muda lazimnya berwarna kehijauan ketika putik dan akan bertukar
kepada warna coklat kelabu atau warna coklat kekuningan apabila masak.
Isi
binjai berwarna putih krim susu, lembut dan mempunyai serat atau ada yang tidak
berserat langsung bergantung kepada spesis. Bau binjai amat kuat yang menarik minat orang orang terhadapnya.
Rasa isi buah binjai daripada yang
betul-betul masam, sederhana masam dan ada juga yang manis.
Buah binjai yang masam mengandungi gula yang kurang
berbanding dengan buah binjai yang manis.
No comments:
Post a Comment