Di
negara kita, salad biasanya ditanam di tanah tinggi, khususnya di Cameron Highlands.
Namun, terdapat juga salah yang ditanam di tanah rendah, khususnya ditanam secara
hidroponik.
Memandangkan
salad boleh ditanam di tanah rendah, usaha penanaman perlu digiatkan. Kawasan di
tanah rendah lebih luas dan peluang untuk menguasakannya lebih terbuka berbanding
penanaman di kawasan tanah tinggi.
Hasil
tanaman di tanah rendah lebih mudah dipasarkan kerana berhampiran dengan penduduk.
Kos pemasaran lebih rendah sekaligus meningkat untung.
Salad
(Latuca sativa) adalah tanaman sayuran jenis berdaun dari keluarga Asteraceae yang
ditanam kebanyakkanya untuk dimakan sebagai makanan salad segar.
Salad
adalah sayuran berdaun yang mengandungi getah dan pahit. Ini menyebabkan tidak
banyak serangga perosak yang makan daun atau batang salad kerana pahit.
Serangan
penyakit pada salad juga sangat kurang berbanding dengan tanaman jenis sayuran
yang lain. Penanaman salad jarang-jarang menggunakan racun untuk disembur
kerana kurangnya musuh tanaman dan saklad biasanya untuk di makan segar.
Salad
akan matang dalam 28 -35 hari selepas ditanam di mana daun-daunnya telah penuh
dan sesuai untuk dipetik. Cabut pokok salad dan potong menggunakan pisau tajam.
Salad
dimakan sebagai salad mentah yang dipotong-potang dan dicampur dengan sos salad
dan bahan-bahan sayuran lain. Salad juga dimakan sebagai ulaman dengan nasi
ayam, rojak dan bahan dalam burger.
Di
negara-negara moden mereka makan salad setiap hari sebagai makanan rutin
bersama-sama dengan daging dan ikan.
No comments:
Post a Comment